הפעילות
בזמן המלחמה
מהשבוע הראשון של המלחמה אנו פועלים ב4 מישורים:
-
מתחמים של "תמיכה נפשית ראשונית" במוקדים הקהילתיים (לדוגמא בכיכר משפחות החטופים ובחמ"לי מתנדבים) - במתחמים אלו מטפלים ומטפלות מזמינות את הציבור לשיחות תמיכה 1:1 ומפעילות מערך של טיפול באמנות הזמנים לקהל הרחב.
-
אמבולנס בנפש - צוותים של " תמיכה נפשית ראשונית" מגיעים למוקדי התקהלות (לדוגמא מתחם הדלקת נרות זיכרון בכיכר דיזנגוף), מקיימים שיחות תמיכה ואבחון ומפנות להמשך טיפול במקרה הצורך.
-
המערך הדיגיטלי - הפצה של תוכן מקצועי (כולל סרטונים, אינפוגרפיקות, אנימציות, פוסטרים) בכלל הרשתות החברתיות (פייסבוק, אינסטגרם, לינקדאין וטיקטוק) במטרה לתת כלים לציבור הרחב להתמודד עם המצב הנוכחי, להעלות מודעות לחשיבות של בריאות הנפש ולנרמל את השיח סביבו. אנו שמים דגש על בני 18-35, במחשבה שצעירים אלה נמצאים עכשיו במצוקה מיוחדת (צבא, מילואים, לימודים אקדמיים, לבטים על המשך מגורים במדינה).
-
מחקר - המערך נולד מתוך אוניברסיטת רייכמן במטרה לבסס את מודל הפעולה בראיות מחקריות. מראשית פועלנו מחקר ראשוני מלווה את העשייה ע"מ לבחון את יעילות המודל ואת השפעתו על המטפלים.ות והמתנדבים.ות, מתוך הכרה בחדשנות המודל הטיפולי, החשיבות והרלוונטיות שלו להמשך הטיפול במשבר גם אחרי המלחמה. תוצאות המחקר ישלחו לכתבי עת אקדמיים ויונגשו לקהל המטפלים בכדי לאפשר את הרחבת השירות. המודל הראשוני כבר נשלח לכתב עת אקדמי, ונערכו ימי עיון אקדמיים לא.נשי הטיפול.
היום שאחרי
מתוך ההבנה שהצורך הנפשי ימשיך להיות אקוטי גם לאחר הלחימה,
אנו עובדות על פיתוח תוכניות יעודיות לקהלי יעד מגוונים:
קמפוס בנפש
מתן מענה לקהילות סטודנטים ואוניברסיטאות.
ביום שאחרי, מאות אלפי סטודנטים יחזרו ללימודים אקדמיים ויתמודדו עם אתגרים כמותם לא חווינו מעולם. המיזם שם לעצמו למטרה לעזור לאוכלוסיה זו להתמודד עם הטראומה ועם המשבר הכרוך בחזרה לשגרה. בנוסף, עקב העומסים והקושי מצד האוניברסיטאות למתן שירותי ייעוץ בשגרה, קל וחומר שאחרי המלחמה המצב יחמיר. אנו רואים למטרה לסייע לאוניברסיטאות לבצע אבחנה בין דרגות החומרה השונות ובכך להקל על העומס הצפוי ולהביא ליעילות מירבית במתן תמיכה נפשית תוך חיסכון במשאבים. התוכנית המוצעת תאפשר הקמת מתחמים של "תמיכה נפשית ראשונית" במוסדות אקדמיים ברחבי הארץ עם תחילת שנת הלימודים האקדמית.
קפה בנפש
התמודדות קהילתית עם אבל וטראומה.
המערך מתכנן להקים "קפה נפש" – בית קפה יעודי וקבוע בו יינתנו שירותים של תמיכה נפשית ראשונית, בחינם ולאורך זמן, תוך התמקדות ספציפית בגילאי 18-35 (לפני/אחרי גיוס, מועמדים לאוניברסיטה, משפחות צעירות, מחפשי עבודה). זאת ע”מ לוודא כי לאוכלוסיה זו יוענק החוסן הנפשי הנדרש כדי לבסס את חייהם המשפחתיים, הקהילתיים, המקצועיים והאקדמיים לאחר תקופת הלחימה. מתחמי קפה בנפש יוקמו במרכזי ערים ומקומות ייעודיים לאוכלוסייה צעירה. המתחם יהווה מקום מפגש, מוקד להנגשת ידע והשבת החוסן בו תוענק תמיכה נפשית ראשונית באמצעות שיחות אישיות, טיפול באמנות ויאפשר איתור צרכים לחתך גילאים זה כדי לבסס את דור העתיד של המדינה.
זהב בנפש
אנו מזהים את הצרכים המיוחדים של האזרחים הוותיקים במשבר הנוכחי. לצד החוסן הייחודי שיש עם תבונת הגיל, האזרחים הוותיקים חשופים לגורמי סיכון רבים: מלחמות עבר, טראומת אובדן בעבר, בדידות, מעגלי חברה מצומצמים, גילנות (אפליה כנגד זקנה) וכו'. בייחוד בתקופה המקדשת את כוח הצעירים בלוחמה, ישנה חשיבות לשמור על האוכלוסייה הוותיקה ולהחזיר בה את תחושת המשמעות ע"מ לשמר את חוסן הקהילה. אנו נפעיל מתחמי תמיכה נפשית ראשונית במרכזים השונים המיועדים לאוכלוסיה הוותיקה, לצד שיחות קבוצתיות ופעילות ייעודית של טיפול באומנות ויצירה.
צילום : גפן דידי
צילום : גפן דידי
צילום : שלומי יוסף